Blog

IMG-20200219-WA0003

Zima je už v plnom prúde a my sa vonku zahaľujeme do čoraz hrubších vrstiev. Nezabúdame ani na zahrievanie sa „zvnútra“ a to najmä príjmom energeticky bohatších zložiek stravy. No netreba zabúdať ani na správne dopĺňanie tekutín v tomto ročnom období. To, že by sme mali všetci dodržiavať nejaký pitný režim, to v princípe vieme. Čo si ale počať s tým, aby naši žiaci nezabúdali piť, keď sú v škole­?

Dňa 19.02.2020 v priestoroch našej školy na  túto tému pripravili žiaci IV.AU, II.G pod vedením Mgr. Kataríny Parišovej  a Mgr. Zuzany Grácikovej kampaň Pitný režim v období zvýšenej chorobnosti. Spoločne vytvorili informačné materiály na  túto tému, občerstvenie v podobe sypaných bilinných čajov rôznych druhov  a domácich pečených koláčikov a dobrôt podávaných eco formou (bez plastov). O dôležitosti pitného režimu, ktorý sa stáva súčasťou našich stravovacích návykov ale aj životného štýlu, počúvame a čítame z každých strán predovšetkým v lete. No na jeho význam by sme nemali zabúdať ani teraz, počas jesenných a zimných mesiacov. Prečo je tomu tak?

V chladnejších mesiacoch nepociťujeme pocit smädu tak, ako v lete. Je to spôsobené jednak nižšou teplotou okolia a zníženou stratou tekutín, napr. potením. Dýchaním však v chladnejších mesiacoch strácame viac tekutín než v lete. Len pre zaujímavosť, náš organizmus denne spotrebuje len na fungovanie základných životných funkcií 2,5 litra tekutín, dýchaním a kožou stratíme cca 700 ml a 1,5 litra tekutín vylúčime, napr. močením. Dostatok tekutín zabezpečuje správnu látkovú výmenu, dobrú funkciu obličiek, krvného obehu, jednoducho umožňuje nášmu organizmu pracovať na plný výkon. V jesenných a letných mesiacoch je znížený pocit smädu len subjektívny, čo je nebezpečné zvlášť u detí a starých ľudí. Nášmu organizmu spôsobujú „šoky“ predovšetkým veľké teplotné rozdiely medzi pobytom vonku a pobytom v prekúrených miestnostiach, kanceláriách, či bytoch, ale aj nedostatok ovocia a zeleniny.

Mgr. Katarína Parišová

Zanechať komentár

Your email address will not be published.